Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η τέχνη του ψήστη


Κυριακή 8 Απριλίου 1951. Στο φούρνο ο Νότης, ο Τάκης και ο Παναγιώτης

της Γεωργίας Π. Ξάνθη
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας  ,γραμμένη μόνο η ημερομηνία. Ίσως επειδή η τοποθεσία ήταν και γνωστή και καθημερινή. Κυριακή , 8 Απριλίου 1951 . Κυριακή ,  ημέρα  χαράς και σύναξης στο οικογενειακό τραπέζι.  Έτσι μόνο εξηγείται και η εικόνα της παλιάς φωτογραφίας , με τα ταψιά  σε σειρά ,  μικρά  η  μεγάλα  , σιδερένια η και  χάλκινα , υπό το  βλέμμα των  τριών μαστόρων  του ψησίματος , των  τριών  καλλιτεχνών   στην τέχνη  της νοστιμιάς . Του Νότη , του Τάκη και του κου Παναγιώτη. Φουρναραίοι και ψήστες  που συμμετέχουν  στις χαρές και στις λύπες  μιας οικογένειας. Οι ηλεκτρικές κουζίνες ελάχιστες και οι νοικοκυρές  έπαιρναν τις λαμαρίνες για τα  γλυκά των Χριστουγέννων, τα  μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες η για τα κουλουράκια ,τα πρόσφορα. Ο φούρναρης και  ο ψήστης , άφηναν  το δικό τους  άρωμα  , το άρωμα της πίστης  για  το τέλειο αποτέλεσμα. Γιατί απλά στον φούρναρη της γειτονιάς σου πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη.
Ταψιά ,φερμένα από  τις νοικοκυρές , με κιμωλία  και με πελώρια γράμματα το όνομα στο πλάι , προς αποφυγή λάθους κατά την παράδοση. Λίγα είχαν γίνει? Να πηγαίνεις αρνάκι με πατάτες  και να επιστρέφεις με μελιτζάνες με πατάτες?
Η κιμωλία λοιπόν , έκανε καλή δουλειά και το κάθε ταψί επέστρεφε εκεί από όπου είχε φύγει. Όπως καλή δουλειά έκανε και ο ψήστης έτσι ώστε όλοι  να  ευχαριστιούνται την νοστιμιά ενός καλοψημένου φαγητού . Και  με το καλοψημένο φαγητό , απολαμβάνεις και την κουβέντα  στο κυριακάτικο τραπέζι .Και πολύ πολιτική κουβέντα  αφού στην εβδομάδα  που θα ακολουθούσε , δηλ.  15 Απριλίου του 1951 , οι δημοτικές εκλογές  θα έβγαζαν  νέο Δήμαρχο.  Κώστας Γ. Κοντζιάς , ανεξάρτητος της εθνικόφρονος παράταξης , Αμβρόσιος Πλυτάς , Σταμάτης  Μερκούρης και  Δ. Γονατάς  των Αριστερών  δυνάμεων.
Στην γειτονιά μας , το 6ο Δημοτικό διαμέρισμα τότε  ,και με  βάσει  την ενορία , στις ενορίες  λοιπόν του  Αγ. Κωνσταντίνου του παλαιού, του Αγ. Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνα, της Κοίμησης Θεοτόκου Κολοκυνθού , και Αγ. Τρύφωνος  του Κολωνού , σάρωσε η παράταξη του Κοντζιά.  Η νοοτροπία μας  θα σφράγιζε  και το παρελθόν, θα  σφραγίζει    και το μέλλον  μας.  Από τότε , και ας έχουν περάσει  61 χρόνια.
Γεωργία Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου