Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η Αρχαία Ακαδημία. Η ιστορία του χώρου και των ανασκαφών

Διάλεξη της αρχαιολόγου Ε. Λυγκούρη- Τόλια αυτή την Τρίτη

Ζούμε σε μια ιστορική γειτονιά, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν . Είναι η περιοχή που δίδαξε, ο Πλάτωνας, είναι το μέρος που γεννήθηκε το πρώτο δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου. Η Ακαδημία του Πλάτωνα κράτησε 900 χρόνια και καταργήθηκε με απόφαση του αυτοκράτορα Ιουστινιανο, χωρίς όμως να καταστρέψει την ουσία. Η Ακαδημία του Πλάτωνα, μπορεί να χάθηκε αλλά γεννήθηκαν στη συνέχεια πολλές Ακαδημίες και το όνομα της συνδέθηκε με τον ορισμό της Γνώσης. Ε, λοιπόν αυτή η Ακαδημία ξεκίνησε από εδώ, "ακούει" στο όνομα του ήρωα της περιοχής Ακάδημου, το οποίο μαζί με την Ιερά Οικία, υπερασπίστηκε η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνεργασία με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων, την εποχή εκείνη έδιναν την άδεια για την κατασκευή του κτιρίου της REDS, μια ανάσα από το μνημείο.

Ο αγώνας αυτός για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας, για την προστασία του Πάρκου και την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών συνεχίζεται.  Και κάνουμε το επόμενο βήμα. Υποστηρίζουμε  το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος μας καλεί, αυτή την Τρίτη 15 Μαϊου (19.00) να μάθουμε την ιστορία της  Αρχαίας Ακαδημίας Πλάτωνος, την ιστορία των ανασκαφών, τη μνήμη των μαρμάρων , σε μία διάλεξη της Ε.Λυγκούρη- Τόλια, η οποία και επί χρόνια ήταν υπεύθυνη αρχαιολόγος για την περιοχή μας.

Διαβάστε το συνοπτικό σημείωμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και βάλτε στο πρόγραμμά σας την εκδήλωση της Τρίτης, στο υπέροχο κτίριο της οδού Ερμού 136.
 

Η Ακαδημία υπήρξε ένα εκτεταμένο προάστιο  στα ΒΔ της αρχαίας πόλεως των Αθηνών. Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι ο χώρος αυτός είχε κατοικηθεί από υα προιστορικά χρόνια.
Μέσα στην περιοχή της Ακαδημίας και δίπλα στον Κηφισό ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου αι πΧ  το πιό σημαντικό από τα τρία αρχαιότερα Γυμνάσια των Αθηνών. (Τα άλλα δύο ήταν το Λύκειο και το Κυνόσαργες)
Στην περιοχή του Γυμνασίου από το έτος 387 πΧ  λειτούργησε ο Πλάτων την Σχολή του, την Πλατωνική Ακαδημία.
Η θέση της αρχαίας Ακαδημίας και κυρίως του Γυμνασίου της επαναπροσδιορίζεται την δεκαετία του 1930 ύστερα από ανασκαφές που διενεργήθηκαν με χρηματοδότηση του πλουσίου ομογενούς εξ Αιγύπτου αρχιτέκτονος Παναγιώτη Αριστόφρονος στην συνοικία Βύθουλας. Τότε  αποκαλύφθηκαν σχεδόν όλες οι μέχρι σήμερα σωζόμενες αρχαιότητες στην περιοχή που ονομάζεται πλέον Ακαδημία Πλάτωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου