Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Οι ωραίοι της Πλατείας


 Μάιος του 1936, πίσω από τον "Αττικό του Μαμάη"



της Γεωργίας Ξάνθη
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας , με γράμματα  κεφαλαία ,   η λέξη ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΤΗΣ 24ης  ΜΑΙΟΥ  1936 . Έγραφε και κάτι άλλο . Την λέξη  ΣΥΝΝΕΦΙΑ. Δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν εννοούσε τον καιρό η τα γεγονότα.
Παρόλα αυτά , ο  πλανόδιος φωτογράφος , χώρισε την παρέα στα δύο. Ήθελε ο καλός καλλιτέχνης ,  να φτιάξει την εικόνα ,  για μια άλλη γενιά , για να θυμάται. Ήθελε να φαίνεται και  το καφενείο , ο « Αττικός του Μαμάη »,  στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου Λενορμάν και Μύλων , στην  απέναντι γωνία  από τον παλιό φούρνο του Ξάνθη. Λες και ήξερε ότι , στα χρόνια που θα ακολουθούσαν και ήταν πολύ κοντά , αυτό το καφενείο θα ήταν ,  τόπος  ελευθερίας πνεύματος από την νεολαία της συνοικίας μας , που έβγαζε το άχτι της στου τοίχους . Εικόνες  ζωγράφου   ,  παρουσίαζαν τα χρώματα που έκρυβαν στην καρδιά τους  , εκείνοι  , που πραγματικά ήθελαν  να  μείνουν ελεύθεροι.   

 Το παλιό κτήριο ,αν και  άντεξε μέχρι πρόσφατα , γκρεμίσθηκε , και στην θέση του , μια μοντέρνα πολυκατοικία.
Η μεγάλη παρέα  λοιπόν  των  κομψών ντυμένων νεαρών  ,  δέχθηκε το κάλεσμα του φωτογράφου για την αναμνηστική  εικόνα  ,και πήρε θέση  κατόπιν εντολής ,   μπροστά από την μικρή στρογγυλή πρασινάδα. Οι σκιές  , στο χώμα δείχνουν  ήρεμη αναμονή.
 Το μαρμάρινο  σιντριβάνι θα γινόταν   χρόνια αργότερα. Η στενή οδός  Μύλων , διέσχιζε την πλατεία , αφού η ελάχιστη κίνηση των αυτοκινήτων της Λενορμάν , αλλά και των τραμ δεν ήταν ικανή να την κόψει στα δύο. Χωμάτινη και αυτή , σύνορο με το κέντρο Νεότητας του Δήμου ,παγκάκια  για το ξαπόσταμα των μανάδων αλλά και για την απαραίτητη παρακολούθηση των μικρών θησαυρών τους ,Κυριακάτικο  κους- κους   και περαντζάδα  στην χωμάτινη πλατεία Μεταξά ,την μεγάλη αλάνα, οπού  ο ΑΤΤΙΚΌΣ , η   ποδοσφαιρική ομάδα  του Κολωνού ,  φτιάχνει πρόχειρα τέρματα, και προπονείται  αγωνίζεται , χαρίζοντας   στιγμές χαράς και αγωνίας  στους φανατικούς της φίλους.
Φωτογραφίες παλιές στην συννεφιά  του σήμερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου