Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Η ενοποίηση κατά Μπίρη : Από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ως τον Κηφισό

Το σχέδιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Ιστορικού , δεν είναι καινούριο, δεν είναι κάτι που έφεραν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Τότε δεν δυστυχώς δεν ανανεώθηκε. Το Ιστορικό Κέντρο έφτανε ως την Ακαδημία και τον λόφο του Ιππείου Κολωνού. Ο πολεοδόμος Κώστας Μπίρης το 1946 καταθέτει το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πρωτευούσης" στο οποίο υπάρχει η ιδέα της "συστάσεως του Άλσους των Αθηνών, από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ως την Ακαδημία , τον Κολωνό και τις όχθες του Κηφισού:

"Συγχρόνως σχεδόν, ο αρχιτέκτων Παναγιώτης Αριστρόφων , με αυθόρμητον πρωτοβουλίαν του και με ιδικά του χρηματικά μέσα, εξηγόρασε τα ακίνητα μεγάλης εκτάσεως κατά την βορειοδυτικήν πλευράν της πόλεως και απεκάλυψε δι' ανασκαφών τα ερείπια της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Την ολοκλήρωσιν του έργου υπεδείκνυε το Σχέδιον Ανασυγκροτήσεως της Πρωτευούσης , δια της συστάσεως του Άλσους των Αρχαίων Αθηνών, το οποίο θα περιελέμβανεν εις ενιαίον χώρον την περιοχήν Σταδίου- Αρδητού-Ολυμπιείου- Ακροπόλεως- Λόφων Φιλοππάπου και Νυμφων- Ιεράς Οδού και της προς την Ακαδημία Πλάτωνος και τον Ιππείον Κολωνόν.

Μέσα εις την περιοχήν αυτήν θα διετηρούντο, εκτός των καταλοίπων της αρχαιότητας , τα τα οποία θ' απεκαλύπτοντο δια της ανασκαφής, τα μεσαιωνικά μνημεία απαλλασσόμενα από σύγχρονους παραμορφώσεις, αξιόλογα κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνος και μερικά χαρακτηριστικά σταυροδρόμια, με λιθόστρωτα καταστρώματα των δρόμων των. Κατ΄όνομα θα ήτο άλσος ο χώρος του καθ΄ αυτό άστεος">


"ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ. Από του 19ου εις τον 20ον αιώνα" του Κώστα Η. Μπίρη, Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου