"Την ολοκλήρωσιν του έργου υπεδείκνυε το Σχέδιον Ανασυγκροτήσεως της Πρωτευούσης , δια της συστάσεως του Άλσους των Αρχαίων Αθηνών, το οποίο θα περιελέμβανεν εις ενιαίον χώρον την περιοχήν Σταδίου- Αρδητού-Ολυμπιείου- Ακροπόλεως- Λόφων Φιλοππάπου και Νυμφων- Ιεράς Οδού και προς την Ακαδημία Πλάτωνος και τον Ιππείον Κολωνόν"/ Επιμέλεια σελίδας: Γεωργία Ξάνθη
Τρίτη 25 Μαρτίου 2014
Οι Σουλιωτοπούλες του 60ου Δημοτικού Σχολείου Ακαδημίας Πλάτωνα
Ταξίδι στην 25η Μαρτίου του 1957
Η μικρή μαθήτρια άρχισε να απαγγέλει υπό το βλέμμα του ήρωα. Του Ρήγα Φεραίου. Εξάλλου η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.
«Ως πότε παλικάρια, να ζούμεν στα στενά μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά; Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπομεν κλαδιά, να φεύγομ΄ απ΄ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά; Να χάνομεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς, τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς; Κάλλιο ΄ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!»
Στο 60ο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας Πλάτωνα, στην οδό Κρατύλου , της γειτονιάς του Αγίου Τρύφωνα, οι ήρωες δεν βρίσκονται μόνο στην βιβλιοθήκη του σχολείου αλλά και στην βιβλιοθήκη της μνήμης αφού μόνο αυτή θα συνεχίζει να ζει με τις ρίζες μας.
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014
Η ιστορία της Ακαδημίας Πλάτωνος: Το όνομά της
![]() |
Φώτο: Βασίλης Μακρής |
Διάλεξη της αρχαιολόγου Έφης Λυγγούρη -Τόλια στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (15.05.2012)
Το όνομα της Ακαδημίας οφείλεται στον πρώτο οικιστή της περιοχής ήρωα Ακάδημο ή Εκάδημο. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι εν Ακαδημεία το δ’ εστί γυμνάσιον προάστειον αλσώδες από τινος ήρωος ονομασθέν Εκαδήμου και μνημονεύει ένα στίχο του Ευπόλιδος, εν συσκίοις δρόμοισιν Εκαδήμου Θεού ως απόδειξη του ισχυρισμού πως η Ακαδημία οφείλει το όνομά της στον Εκάδημο.
Ο Ακάδημος κατά την παράδοση ανήκει στη γενιά που προηγείται των ηρώων του Τρωικού πολέμου, είχε δε αποκαλύψει στους εκστρατεύσαντες κατά της Αττικής γιούς του Τυνδάρεω, Κάστορα και Πολυδεύκη, τον χώρο όπου είχε κρύψει ο Θησέας την Ελένη. Με τη βοήθεια των Διοσκούρων επικράτησε τότε στην Αθήνα ο αντίπαλος του Θησέως Μενεσθεύς.
Κυριακή 16 Μαρτίου 2014
Ακαδημία Πλάτωνος: Οι ανασκαφές
![]() |
Φώτο: Βασίλης Μακρής. Η Αντιγονή του Σοφοκλή στην Ακαδημία Πλάτωνος από το Εθνικό Θέατρο. |
Διάλεξη της αρχαιολόγου Έφης Λυγγούρη -Τόλια στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (15 Μαϊου 2012)
Η θέση όπου ιδρύθηκε το κατά τον Κικέρωνα nobilissinumm orbis terrarium gymnasium της Ακαδημίας, τοποθετείται σύμφωνα με τις γραπτές πηγές στα δυτικά του Διπύλου και κοντά στον λόφο του Ίππιου Κολωνού. Η τοπογραφική εξακρίβωση του ιερού άλσους του Ακαδήμου, και της σχολής του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνος απετέλεσε κατά το παρελθόν και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιό σημαντικά προβλήματα της τοπογραφίας των αρχαίων Αθηνών.
Οι παλαιότεροι ερευνητές μεταξύ των οποίων ο πιό σημαντικός υπήρξε ο Leake Αγγλος συνταγματάρχης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα το 1802 τοποθέτησε την Ακαδημία πρός δυσμάς του Ιππίου Κολωνού, στη θέση Ακαθήμεια ή Καθήμεια αναγνωρίζοντας στο τοπωνύμιο τη λέξη Ακαδήμεια.
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014
Κούλουμα κάτω από τον Κολωνιώτικο ουρανό.
![]() |
Έργο του λαϊκού ζωγράφου Νότη Ξάνθη |
Και η Καθαρά
Δευτέρα ανέτειλε. « Καθαρά »
κάτω από έναν καταγάλανο Αττικό
ουρανό , ο οποίος δεν φάνηκε διατεθειμένος να αντιδράσει στον εορτασμό .Έτσι λοιπόν οι Αθηναίοι συν
γυναιξί και τέκνοις δημιούργησαν την
κοσμοπλημμύρα στον λόφο του Ιππείου
Κολωνού που έφθαναν με τα κατάμεστα τραμ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)