Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Τα ευωδιαστά Χριστούγεννα των δυνατών


της Γεωργίας Ξάνθη

Φέτος , μας αξίζει  βραβείο, μας αξίζει να συγχαρούμε τους εαυτούς μας. Για έναν  πολύ ,  μα πολύ σημαντικό λόγο. Θα είναι η μοναδική φορά, που θα δώσουμε ευχές ,πολλές ευχές από καρδιάς  , χαμογελαστές και χωρίς να συνοδεύονται από  δώρα ρουτίνας.
Τι και αν  καθόμαστε στο  τραπέζι ,μιας  οικοδέσποινας ,  ύπουλης και   αχώνευτης , που μας έβαλε με το ζόρι στο σπίτι της , εννοώ την ακοινώνητη, την  ΘΛΙΨΗ  , που είναι πολύ δύσκολο να της γυρίσουμε την πλάτη ,αλλά έχουμε τον τρόπο να την εκδικηθούμε ,να την αρρωστήσουμε, να την εξαφανίσουμε.

Ο χαμός της , ξεκινά από τις ευχές που δίνουμε ο ένας στον άλλο. Ευχές πηγαίες χαμογελαστές, αγαπημένες για τους αγαπημένους και όχι μόνο.
Ο χαμός  της  ξεκινά από το βλέμμα του ανθρώπου που δεν σκύβει το κεφάλι. Η φτώχεια δεν κρύβεται , δεν μπορεί να κρυφτεί  όπως παλιά , γιατί  αντέχει και έχει την δύναμη να την φωνάξει  χωρίς ντροπή , αφού κανείς από εμάς  δεν πρόκειται  να χάσει  την αξιοπρέπεια του.
Ο χαμός της ξεκινά από την  επιχείρηση  σωτηρίας  της γιορτής των Χριστουγέννων . (Λίγες οι  μέρες, ας είναι ,δεν πειράζει).
Θέλει μεγάλη δύναμη και  επιμονή  για να ανατρέψεις αιμοβόρα σχέδια αυτών που δεν έμαθαν να κάνουν κάτι διαφορετικό στην ζωή τους παρά μόνο να σχεδιάζουν και να ξανασχεδιάζουν  βίαιες αλλαγές στις ζωές εκείνων που τους ταΐζουν. Δηλ. των δικών μας .  Αποτρέψαμε την κλοπή των Χριστουγέννων μας από την γνωστούς  Ντόπιους και Ξένους πρώην ευρωπαίους μας φίλους. Δεν τους κάναμε το χατίρι. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Σκόρπισαν θλίψη αυτοί ; Λαμπιόνια και Χριστουγεννιάτικα δένδρα εμείς. Ανακοινώσεις για λίστες, κουρέματα ,Spread , φόρους και ξανά μανά φόροι , μειώσεις και ξανά μανά μειώσεις , δικαιολογίες για τις αποτυχημένα μέτρα και πολιτικές τους  αυτοί;  Χριστουγεννιάτικα κάλαντα εμείς.
Ένα είναι το σίγουρο είναι ότι , στην Ελλάδα του ΔΝΤ ακόμη κι οι celebrities , κάνουν κράτει ,πώς το λένε , βάζουν  φρένο στα ρεβεγιόν τους. Θα είναι λίγες οι ανταποκρίσεις από τα χιονοδρομικά κέντρα αφού οι πλέον προβεβλημένοι  είναι στον φιλόξενο χώρο του Κορυδαλλού. Και στην Αθήνα , ευτυχώς δεν χιόνισε γιατί ακόμη και ο καιρός συμπάσχει με τους αστέγους.
Γεμίστε τις μπαταρίες σας ,σε ανοικτούς χώρους , εκεί όπου μπορείτε να δείτε τον ουρανό της Αθήνας μας (το αρχαιολογικό μας πάρκο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος ).
Γεμίστε τις μπαταρίες σας , μαγειρεύοντας για τους αγαπημένους σας και για πολλά άλλα περήφανα στόματα.  Γεμίστε τις μπαταρίες σας, ντυμένοι  Άγιοι Βασίληδες , μοιράζοντας δώρα ,από το στέκι  της ΕΚΑΠ  για τις παιδικές αθώες ψυχές της συνοικίας μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μοσχομυρίσει το σπίτι σας , η γειτονιά σας  , από το φούρνισμα ενός ζυμωτού ψωμιού , με γλυκάνισο η με μαστίχα. Και εάν σας βρει η νέα χρονιά στο ζύμωμα , προετοιμαστείτε  για αριστουργήματα  γιατί ακόμη ισχύει αυτό που έλεγαν οι παλιοί μας σοφοί  , ότι σε βρίσκει στο έμπα  του χρόνου αυτό θα κάνεις και  όλη τη χρονιά .(Σας το βεβαιώνει μια μαγείρισσα και φουρνάρισσα ) .
Ας δώσουμε  λοιπόν  τον καλύτερο εαυτό μας, γιατί κανείς δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα , και τις γιορτές . Και το άσχημο  και μίζερο κλίμα , ας το επιστρέψουμε εκεί που ανήκει ,  σε  όλο το κακό συναπάντημα που πιστεύει ότι μπορεί να οδηγεί τις ζωές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου