Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Δρόμοι με ιστορία

Τι  μπορεί  να  κρύβεται πίσω από το όνομα ενός δρόμου? Εάν ψάξουμε , θα βρούμε έναν μαγικό κόσμο από μυθολογικούς θεούς, ήρωες , φιλοσόφους ,ιστορικές πόλεις κ.α. Η συνοικία  μας ,για άλλη μια φορά αναδεικνύεται  και  μέσα απο τον πλούτο των ιστορικών της ονομάτων.Ας αρχίσουμε κατά αλφαβητική σειρά να μαθαίνουμε την ιστορία του δρόμου οπου πολλοί ισως και να κατοικούμε.

ΟΔΟΣ ΑΙΜΩΝΟΣΟ Αίμων ήταν μυθικός ήρωας στην Καλυδώνα της Αιτωλίας που εξόντωσε τον Καλυδώνιο κάπρο. Μνηστήρας της Αντιγόνης και γιος του Κρέοντα που αυτοκτόνησε γιατί ο πατέρας του διέταξε να ταφεί η Αντιγόνη ζωντανή [τραγωδία του Σοφοκλή]. Όμως ο Ευριπίδης αναφέρει πως ο Αίμων έκανε γυναίκα του την Αντιγόνη και απέκτησε γιο το Μαίονα που διακρίθηκε στο τρωικό πόλεμο.

ΟΔΟΣ ΑΚΡΑΓΑΝΤΟΣΟ Ακράγαντας ήταν γιος του Δία και της Αστερόπης. Ο ιδρυτής, σύμφωνα με την παράδοση της ομώνυμης πόλης της Σικελίας.

ΟΔΟΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣΗ Αλαμάνα είναι η ιστορική γέφυρα του Σπερχειού ποταμού, που είναι γνωστή από τη μάχη που έγινε εκεί τον Απρίλιο του 1821. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ανθίλη και στις Θερμοπύλες. Στις 23-4-1821 ο Αθανάσιος Διάκος με 500 άνδρες κατέλαβε την γέφυρα, για να εμποδίσουν τους πασάδες Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη να περάσουν. Οι Τούρκοι είχαν συνολική δύναμη 8.000 ανδρών. Μετά από γενναία μάχη, οι περισσότεροι Έλληνες σκοτώθηκαν, ενώ ο Διάκος οδηγήθηκε στη Λαμία όπου θανατώθηκε με πολύ βίαιο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣΗ Αλεξάνδρεια είναι πόλη της Αιγύπτου η οποία ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Αλέξανδρο τον Μέγα. Υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι και πρωτεύουσα της χώρας κατά την αρχαιότητα, αλλά και διάσημη για την βιβλιοθήκη της.

ΟΔΟΣ ΑΛΚΜΑΙΩΝΟΣΟ Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης ήταν γιος του Πειρίθου και μαθητής του Πυθαγόρα. Υπήρξε μεγάλος γιατρός και φιλόσοφος .

ΟΔΟΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣΗ Άμπλιανη είναι οικισμός του Νομού Ευρυτανίας με 255 κατοίκους. Βρίσκεται στα νότια του νομού και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων. Ανήκει στο Δήμο Δομνίστας και απέχει περίπου 31 χιλιόμετρα από την έδρα του, το Κρίκελλο.

ΟΔΟΣ ΑΜΦΙΑΡΑΟΥΟ Αμφιάραος ήταν μυθολογικό πρόσωπο, ήρωας και μάντης, που θεοποιήθηκε και λατρευόταν ως χθόνια θεότητα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας .

ΟΔΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣΗ Αντιγόνη ήταν ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν κόρη του Οιδίποδα και  της Ιοκάστης, αδελφή του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Τα δύο αδέλφια της ήλθαν σε έντονη αντιπαράθεση για τον θρόνο της Θήβας και ο Πολυνείκης συμμάχησε με τους 6 βασιλείς της Πελοποννήσου και εκστράτευσε εναντίον της πόλης του.
Τελικά, μονομάχησε με τον αδελφό του και αλληλοσκοτώθηκαν. Η Αντιγόνη παραβαίνοντας τους νόμους έθαψε (με τριπλή σπονδή) τον Πολυνείκη και τιμωρήθηκε για την πράξη της αυτή από τον βασιλιά και θείο της Κρέοντα. Την έκλεισαν σε μια σπηλιά και πέθανε από ασιτία. Το πρόσωπο της Αντιγόνης αποτυπώθηκε στο ομώνυμο έργο της τραγωδίας του Σοφοκλή. Η τραγωδία δεν
είχε τέλος στο βασιλικό γένος των Λαβδακιδών. Γενάρχης ήταν ο Λάβδακος  εγγονός του Κάδμου, ιδρυτή των Θηβών. Ο Λάβδακος ήταν πατέρας του Λάιου και παππούς του Οιδίποδα.

ΟΔΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ
Ο Δράκων ήταν ο πρώτος ο οποίος κατέγραψε τους νόμους στην Αρχαία Αθήνα. Το 624 π.Χ. οι Αθηναίοι του ανέθεσαν να γράψει τους νόμους και το 621 π.Χ. τους έγραψε σε μαρμάρινες πλάκες τις οποίες τοποθέτησε στην Αγορά. Οι νόμοι αυτοί ήταν πολύ αυστηροί και από τότε η έκφραση "Δρακόντειοι νόμοι" είναι συνώνυμη με τους ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους. Αντίστοιχα "Δρακόντεια μέτρα"ονομάζονται τα αυστηρά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πλούταρχος είπε ότι οι νόμοι του Δράκοντα γράφτηκαν με αίμα, όχι με μελάνι.

2 σχόλια:

  1. Προβληματίστηκα. Συγκεκριμένα διαπίστωσα ότι η Αίμωνος διασταυρώνεται με την Αντιγόνης ( ως Μνηστήρας και κατόπιν σύζυγος) αφού πρώτα διασταυρώνεται με την οδό Κρέοντος (ως γιος του ) .
    Η Αντιγόνης οδεύει παράλληλα με την μητέρα Ιοκάστη ενώ η Οιδίποδος αν και παράλληλα με την οδό Ιοκάστης τελειώνει στο ίδιο ύψος με την Ιοκάστης στον λόφο Σκουζέ.
    Αραγε είναι τυχαίο το πόσο προσεκτικα δόθηκαν τα ονόματα σε δρόμους που συνορεύουν με την Ακαδημία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή