Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

"Εδώ θα βρείτε ένα από τα πιο ιερά και αρχαία άλση... "

ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Η Αθήνα έχει τρία δημόσια γυμνάσια έξω από τα τείχη της πόλης: την Ακαδημία, το Λύκειο και το Κυνόσαργες. Εκτός από την παροχή αθλητικών ανέσεων για τους άρρενες κατοίκους της Αθήνας, τα γυμνάσια χρησιμεύουν και σε στρατιωτικά γυμνάσια και ασκήσεις, φιλοξενούν δε αρχαία ιερά και θρησκευτικές τελετές.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Από τα τρία γυμνάσια, η Ακαδημία είναι το πιο απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης. Από το Δίπυλο και επί έξι στάδια ακολουθήστε τον πλατύ δρόμο από τον Έξω Κεραμεικό για να φτάσετε στο αλσύλλιο που έχει πάρει το όνομά του από τον ήρωα Ακάδημο.
Εκτός από την παλαίστρα και το δρόμο, το περιτειχισμένο γυμνάσιο της Ακαδημίας κοσμείται με αγάλματα, ιερά και τάφους επιφανών Αθηναίων.
Οι σκιεροί κήποι , που αρδεύονται από τον Κηφισό ποταμό, είναι αγαπημένος τόπος περιπάτου για τους πολίτες. Εδώ θα βρείτε ένα από τα πιο ιερά και αρχαία άλση αφιερωμένα στην Αθηνά, που περιέχει τις δώδεκα μορίες, ελιές που φύτρωσαν από τους σπόρους του ιερού δέντρου στο Ερέχθειο,. Το λάδι που βγαίνει από τη σύνθλιψη των καρπών τους προσφέρεται ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.
Υπάρχουν επίσης βωμοί του Ερμή και του Έρωτα και ένας του Προμηθέα, απ' όπου ξεκινάει κάθε χρόνο μια νυχτερινή λαμπαδηδρομία αφιερωμένη στον Τιτάνα που χάρισε τη φωτιά στην ανθρωπότητα"

"ΤαξιΔΙωτικός οδηγός για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ . Η Αθήνα και τα περίχωρα το έτος 415 π.Χ." του Eric Chaline. Απόδοση κείμενα : Άννα Παπασταύρου/ Εκδόσεις "Σαββάλας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου