Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το Καρναβάλι της Αθήνας στην Ομόνοια

Έργο του λαϊκού ζωγράφου Νότη Ξάνθη


Ο Νότης Ξάνθης γεννήθηκε το 1911 στον Κολωνό. Έμαθε γράμματα στο 9ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στην πλατεία Κουμουνδούρου, (σήμερα την  θέση του νεοκλασικού   κτηρίου καταλαμβάνει υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων). Ασχολήθηκε  με την  οικογενειακή επιχείρηση , στον φούρνο , στην  γωνία Λένορμαν και Μύλων , ο οποίος  και
συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Ήταν γεννημένος ζωγράφος , με το πενάκι πάντοτε στην τσέπη .Η αγάπη του για την Αθήνα ,από την οποία ουδέποτε απομακρύνθηκε,  προκάλεσε την καταγραφή μεγάλου μέρους έργων , αγκαλιάζοντας όχι μόνο καθημερινές εικόνες της Αθήνας που έζησε ,οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα ούτε και σε φωτογραφίες ,  αλλά και τους γραφικούς τύπους που άφησαν εποχή.
Προικισμένο χέρι , αποτύπωσε με πλούτο ζωηρών χρωμάτων , ευαισθησία αλλά και με εύθυμη διάθεση ότι αγάπησε  και δεν ήθελε να ξεχάσει, από τους « γυναικοκαβγάδες στην βρύση» και τα Κούλουμα , στην γειτονιά του ,στον λόφο του Ιππείου Κολωνού ,δίπλα από τα μνημεία του Μύλλερ και του Λενορμάν ,μέχρι την Ρόζα Εσκενάζυ ,όταν αυτή τραγουδούσε στο ουζερί του Σερελέα, στην οδό Δώρου 11.
Πέθανε στην Αθήνα το 1982.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου